החזרי מס לנכים ולהורים לילד נכה – קווים מנחים
על פי חוק הביטוח הלאומי, נכה הוא אדם שנקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 50% ומעלה. נכות זו יכולה להיות פיזית, נפשית או שכלית, והיא נקבעת על ידי ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. נכים זכאים למגוון קצבאות והטבות מהביטוח הלאומי, כגון קצבת נכות כללית, קצבת שירותים אישיים, והנחות במסגרת חוקים שונים. אך מעבר לקצבאות, קיימות גם הטבות מס משמעותיות שנועדו לסייע לנכים ולמשפחותיהם להתמודד עם העלויות הנוספות הכרוכות במצבם. למרבה הצער, רבים מהנכים, וכן מההורים שילדם נכה, אינם מודעים להטבות המס הרבות העומדות לרשותם. הטבות אלו אינן מוענקות באופן אוטומטי, אלא דורשות יוזמה מצד הנכה או הוריו, כך שאם לא מודעים אליהן לא זוכים לקבלן כלל. לכן, במאמר זה נספק את כל המידע החיוני לנכים ולהורים לילדים נכים, על מנת שיוכלו לנצל את מלוא הזכויות וההטבות השונות.החזרי מס הכנסה לנכים
החזר מס לנכים סעיף (5) 9 לפקודת מס הכנסה קובע כי מי שנקבעה לו נכות בשיעור של 100% בגין ליקויים כגון, עיוורון, סרטן כל אחד בנפרד או בשיעור של מעל ל- 89% בגין מספר ליקויים על פי חישוב משוקלל זכאי בפטור ממס בגין יגיעה אישית דהיינו מעבודה או מקצבה הן כשכיר והן כעצמאי. אדם שנקבעה לו נכות בשיעור של 75% ויותר, יהיה זכאי להקלות במס בקופות הגמל בלבד, קרי הטבות בפדיון הקופה עצמה. התנאים לזכאות לנכה לפי פקודת מס הכנסה:- אדם שיש לו הכנסה חייבת במס.
- אדם אשר נקבעה לו נכות לצמיתות, או נכות זמנית למשך 185 יום לפחות, לפי אחד מהחוקים –
- חוק הנכים – תגמולים ושיקום, נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- חוק נכי המלחמה בנאצים
- חוק נכי רדיפות הנאצים – ניצולי שואה המקבלים תגמול ממשרד האוצר
- חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה
- חוק לפיצוי נפגעי גזזת
- חוק הביטוח הלאומי – פגיעה בעבודה, נכות כללית, ילד נכה או פגיעה במהלך התנדבות
הטבות מס לבעלי נכות זמנית
מי שנקבעה לו נכות לתקופה שבין 185 ל- 364 יום:- הפטור יחושב לגבי חלק מהכנסתו באופן יחסי בשנת המס בהתאם למספר הימים בהם נקבעה נכותו.
- אם תקופת הנכות שנקבעה נמשכת לתוך שנת המס הבאה, כלל הסכום הפטור בשתי שנות המס לא יעלה על סכום התקרה שנקבעה לגבי שנת המס הראשונה.
מתי ניתן לנצל זכאות לפטור ממס לנכה
להלן דוגמאות למצבים בהם ניתן לנצל פטור לנכה:- החזרי מס רטרואקטיבית – הגשת דוחות מס רטרואקטיבית למועד קבלת אישור כנכה.
- פריסת מס – אדם אשר ערב הכרתו כנכה ביצע פריסת מס לשנים הבאות (ולעיתים גם אחורה) וכעת נדרש להגיש דוחות שנתיים, יכול להשתמש בפטור ממס ולמעשה לקבל החזר מס בגין הדוחות העתידיים שיגיש. כמו כן קיימת אפשרות לפדות קופות פיצויים של הנכה שחלקן ימומשו בפטור ממס וליתרתן תבוצע פריסת מס.
- רווחי הון – על פי פקודת מס הכנסה, נישום שהוא נכה לרב יהיה פטור ממס רווחי הון על ניירות ערך בתנאים מסוימים. רווחי הון נכנסים להגדרה של 'הכנסה שהיא אינה מיגיעה אישית' (הכנסה פסיבית) ולכן בעלי הרווחים יהיו זכאים לפטור עד תקרה מסוימת, שנקבעה ל – 74,040 ש"ח בשנת 2024.
- נכות לאחר פטירה – אדם שמצבו הרפואי הלך והתדרדר וכתוצאה מכך נפטר יוכלו יורשיו להגיש בעבורו בקשה להכרה כנכה בצירוף צו קיום צוואה או צו ירושה. לאחר הגשת הבקשה יהיה ניתן להשתמש בפטור לצורך קבלת החזרי מס.
- פטור ממס לקופות פיצויים – נכה המעוניין לפדות קופת פיצויים יכול להשתמש בפטור הקיים לצורך פדיון פיצויים עד גובה התקרה כחוק.
- פטור ממס לקופת תגמולים – נכה בעל נכות רפואית של 75% צמיתה לא יהא זכאי לפטור לפי סעיף (5)9 לפקודה מס הכנסה, אולם יוכל להשתמש בנכותו לצורך פדיון קופת תגמולים.
- הנחת מס לנכה ברכישת דירת מגורים – נכים הרוכשים דירה למגוריהם עשויים להיות זכאים לתשלום מס רכישה מופחת בשיעור של 0.5% בלבד מערך הדירה.

החזר מס להורים לילד נכה
החזר מס בגין ילד נכה בא לידי ביטוי ב -2 נקודות זיכוי, אותן מעניק מס הכנסה להורים לילדים עם מוגבלות (כולל בגירים) בהתאם לתנאי הזכאות. נכון לשנת 2024 שווי ההטבה הוא 5,808 ₪ לשנה ו-484 ₪ לחודש. חשוב לדעת כי תנאי הזכאות משתנים בהתאם לגיל הילד, כך שהתנאים עבור ילדים עד גיל 18 שונים מאלו של ילדים גדולים מגיל זה.החזרי מס רטרואקטיבית
במעמד קבלת הפטור ממס הכנסה ישלח לפונה מכתב המציין את תקופת זכאותו לקבלת פטור ואת סטטוס הנכות – זמנית עד לתאריך יעד או במקרה של נכות קבועה יציין פקיד השומה כי הנכות הינה לצמיתות. לכן, אדם העובד כשכיר או כל מי שלא הגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרי מס רטרואקטיבית עד 6 שנים טרם תקופת הזכאות. כמו כן עצמאי, בעל שליטה או כל מי שהגיש דוחות למס הכנסה, יכול לקבל החזרים רטרואקטיביים בהתאם.פטור ממס הכנסה במקרה של החמרה במצב הבריאותי
במידה וחלה החמרה במצב הרפואי של הנכה, קיימת סבירות גבוהה לעמוד בקריטריונים לזכאות בפטור ממס הכנסה מטעמים רפואיים. ניתן להגיש בקשה לזימון לוועדה רפואית נוספת, לאחר חצי שנה ממועד התקיימותה של הוועדה הרפואית הקודמת. את הבקשה יש להגיש לפקיד השומה בצירוף מסמכים שונים אשר מעידים על החמרה במצב הרפואי. החלטת הוועדה תשלח ע"י המוסד לביטוח לאומי. חוקי המס בתחום הנכות מורכבים ונתונים לשינויים תכופים. רואה חשבון מומחה במיסוי לנכים מכיר את כל ההטבות העדכניות, ויכול לסייע למצות את מלוא הזכויות. איש מקצוע ידע לבחון את המקרה הפרטני, ידאג להכין את כל המסמכים הנדרשים באופן תקין וייצג את הלקוח כראוי מול רשויות המס.רו"ח יהודה לביא – מומחיות בהטבות מס לנכים ולפנסיונרים
אל תוותרו על הכסף שמגיע לכם! רואה חשבון יהודה לביא, מומחה בעל ניסיון של מעל ל – 20 שנה, מתמחה בייצוג נכים והורים לילדים עם מוגבלויות מול רשויות המס. עם הבנה עמוקה של חוקי המס הסבוכים ומערכת הביטוח הלאומי, יהודה מספק ללקוחותיו ליווי צמוד החל משלב איסוף המסמכים ועד לקבלת ההחזר הכספי המגיע להם. אל תתמודדו לבד עם הבירוקרטיה. צרו קשר עוד היום בטלפון 055-5032459 וקבעו פגישת ייעוץ אישית.
איך מגישים בקשה להחזר מס לנכים?
בקשה לפטור ממס הכנסה עקב נכות מוגשת באמצעות טופס 169, בצירוף מסמכים רפואיים עדכניים ואישור תשלום אגרה לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. הבקשה יכולה להיות מוגשת גם באופן מקוון, לרוב באמצעות רואה חשבון מוסמך. לאחר הגשת הבקשה, התיק עובר לבדיקת ועדה רפואית, אשר תקבע האם קיימת זכאות לפטור ממס.
במידה שנקבעה נכות בשיעור של 90% ומעלה, לתקופה של לפחות 185 ימים, ניתן להגיש בקשה להחזר מס גם רטרואקטיבית. בניגוד למה שנהוג לחשוב, ניתן לקבל החזר גם עבור יותר משש שנים אחורה, כל עוד הבקשה הוגשה במסגרת הכללים הקבועים בחוזר מס הכנסה 7/2010.
האם הורה לילד נכה זכאי להחזר מס?
כן, אך חשוב להבחין בין שני מונחים מרכזיים:
- ילד נכה – הורה לילד עם נכות רפואית מוכרת עשוי להיות זכאי לשתי נקודות זיכוי ממס הכנסה, בשווי של כ-5,808 ₪ לשנה (נכון לשנת 2024).
- ילד נטול יכולת – כאשר מדובר בילד עם מוגבלות חמורה ותלות גבוהה בהורה, הוא עשוי להיות מוכר כ"נטול יכולת", ובמקרה זה זכויות המס אף מתרחבות.
לשני המצבים נדרש אישור רפואי מתאים, ולעיתים גם קביעה של ועדה רפואית. ניתן להגיש בקשה להחזר מס רטרואקטיבית עד שש שנים לאחור, בהתאם למועד קבלת ההכרה הרפואית.
אילו מסמכים צריך לצרף לבקשה להחזר?
כדי להגיש בקשה להחזר מס עקב נכות, יש לצרף את המסמכים הבאים:
- טופס 135 – בקשה להחזר מס.
- אישור נכות רפואית – מהמוסד לביטוח לאומי או מגורם מוסמך אחר.
- טופסי 106 – מכלל המעסיקים בכל אחת מהשנים הרלוונטיות.
- אישורים על הכנסות נוספות – קצבאות, דיבידנדים, רווחי הון וכד'.
- אישורים על תשלומים לביטוח לאומי.
מומלץ להיוועץ ברואה חשבון כדי לוודא שכל המסמכים הנדרשים נכללים – דבר שחוסך זמן ומונע עיכובים.
האם ניתן לקבל החזר מס על שנים קודמות?
כן. ככלל, ניתן לבקש החזר מס עד שש שנים אחורה, אך במקרה של נכות – המניין אינו מתחיל מהשנה השוטפת, אלא מהמועד שבו הוגשה הבקשה לנכות, ושולמה האגרה לוועדה הרפואית, לפי המאוחר מביניהם.
לפי חוזר מס הכנסה 7/2010, אם נכות נקבעת רטרואקטיבית (לדוגמה – משנת 2015), ניתן לקבל החזר גם עבור השנים הקודמות, כל עוד הדוחות מוגשים עד תום שנת ההחלטה.
תוך כמה זמן מתקבל ההחזר?
כאשר הדו"ח השנתי מוגש באמצעות רואה חשבון, ובהנחה שהמסמכים מלאים ואין צורך בהשלמות – החזר המס צפוי להתקבל בתוך כ-90 ימים ממועד הגשת הדו"ח. במקרים מורכבים יותר, או כאשר הדו"ח מוגש עצמאית, זמן הטיפול עשוי להתארך.
כדי לייעל את התהליך ולקבל את ההחזר במועד – מומלץ לפנות לרואה חשבון המנוסה בתחום מיסוי לנכים