תיקון 190- המדריך המלא להטבות במס על חסכונות לקראת גיל הפרישה
מהו תיקון 190?
תיקון 190 לפקודת מס הכנסה הוא שינוי חקיקתי שנעשה בפקודת מס הכנסה בישראל בשנת 2012, שמטרתו הייתה להעניק הטבות מס לחוסכים באמצעות קופות גמל ולשפר את תנאי החיסכון לפנסיה בישראל. התיקון נכתב במטרה לעודד את הציבור להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהם, תוך כדי הפחתת נטל המס על כספים המופקדים או נמשכים מקופות גמל. בנוסף, התיקון מאפשר חיסכון ארוך טווח ומספק אלטרנטיבה אטרקטיבית להשקעות אחרות.
הטבות מס- תיקון 190: עיקרי החוק
- לפי תיקון 190, חוסכים מעל גיל 60 יכולים למשוך כספים מקופת גמל כסכום הוני (במקום קצבה חודשית). במיוחד כאשר הם מקבלים קצבה מינימלית העומדת על סכום מסוים שנקבע בחוק ומכונה "קצבה מזערית". על כספים אלה יחול מס מופחת של 15% מהרווח הנומינלי במקום המס על פי מדרגות מס רגילות (בדר"כ 25%)..
- החוסכים זכאים להטבות מס על הפקדותיהם בקופות גמל במסגרת תיקון 190, בין אם מדובר בהפקדות עצמאיות ובין אם מדובר בהפקדות של מעסיקים. הטבות אלה כוללות ניכוי וזיכוי במס.
- התיקון מעניק יותר גמישות ונזילות לחוסכים, במיוחד לאלו שמעל גיל פרישה. התיקון מאפשר לחוסכים בגיל הפרישה למשוך את כספם באופן הוני מבלי להיאלץ לקבל קצבה חודשית לכל החיים, תוך כדי תשלום מס מופחת.
- חוסכים יכולים להשתמש בכספים שנמשכו כתוצאה מהתיקון לצרכים מגוונים, כמו השקעות נוספות, ירושה, רכישת נדל"ן, או כל מטרה אחרת, תוך שמירה על הטבות המס שהחוק מעניק.
- תקנה נוספת שהתיקון יצר היא במקרה של פטירת החוסך לפני גיל 75, יתרת הכספים שנשארו בקופת הגמל תועבר ליורשים בפטור מלא ממס. לאחר גיל 75, היורשים יחויבו במס של 15% מהרווח הנומינלי בלבד.
הטבת מס תיקון 190 – מי קהל היעד?
תיקון 190 רלוונטי בעיקר עבור אנשים המעוניינים לחסוך כסף לקראת הפנסיה וליהנות מהטבות מס. אנו מחלקים את קהל היעד ל-3 קבוצות עיקריות:
- עצמאיים: תיקון 190 מאפשר לעצמאים להפריש כספים לקופת גמל ולהקטין את חבות המס השוטפת.
- שכירים: שכירים יכולים להפקיד כספים לקופת גמל במסגרת תיקון 190, במיוחד אם יש להם הכנסות נוספות מעבר לשכר.
- כל מי שמחזיק "כספים פנויים": אם מדובר בחזקת כספים בעובר ושב, בפיקדונות או בהשקעות אחרות. אותם אנשים יכולים להעביר את הכסף לקופת גמל וליהנות מהטבות המס.
החזר מס לפי תיקון 190– התהליך
ישנם מספר שלבים חשובים לביצוע התהליך.
שלב ראשון יהיה לפתוח קופת גמל: יש לפתוח קופת גמל אצל חברת הביטוח או בית ההשקעות כלשהוא.
שלב שני- הפקדת כספים לקופת הגמל, אם בסכום חד פעמי או בהעברה חודשית.
שלב שלישי- בחירת מסלול השקעה שמתאים לכם, בהתאם לרמת הסיכון וסגנון ההשקעה שבחרתם.
המפתח להצלחת ההשקעה הוא עמידה בתנאי התיקון (גיל ההשקעה, והאפיקים הנכונים).
החזר מס לפי תיקון 190- תפקיד רואה החשבון בתהליך
רואה החשבון מסייע ויכול להוות תפקיד חשוב מאוד בתהליך:
- רואה החשבון ייעץ לכם לגבי השלכות המס הכספיות של הפקדה לקופת גמל במסגרת תיקון 190.
- רואה החשבון יסייע לכם לתכנן את ההפקדות לקופת הגמל כך שתשלמו את המס המינימלי ביותר האפשרי.
- רואה החשבון מכיר את כלל הפרוצדורות לקבלת ההחזרים, ימלא עבורכם את הטפסים הנדרשים וכמובן יגיש אותם עבורכם ויעמוד בקשר מול רשויות המס.
תיקון 190 לגימלאים
כאמור, תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מציע הטבות משמעותיות לגמלאים, הם קהל היעד המרכזי והעיקרי אליו נועד התיקון. התיקון מאפשר לגמלאים גמישות גדולה בניהול כספם, הוא נותן מענה גם למעוטי יכולת עם קצבאות מינימליות וגם לכאלו ששפר עליהם מזלם והם אמידים יותר.
אחד היתרונות המרכזיים של תיקון 190 הוא האפשרות למשוך כספים שהצטברו בקופת גמל כסכום הוני (במקום כקצבה חודשית) כאשר הגמלאי מגיע לגיל 60. המשיכה הזו כפופה לשני תנאים עיקריים:
- קבלת "קצבה מזערית" (קצבת מינימום) מגורם אחר, שנקבעת בחוק.
- על הכספים שנמשכים יחול מס מופחת של 15% על הרווחים הנומינליים (בניגוד למס המלא על הרווחים הריאליים או על פי מדרגות המס הרגילות).
קיבוע זכויות- תיקון 190
"קיבוע זכויות" הוא הליך שמבצע גמלאי בעת פרישתו, שבו הוא קובע את אופן מימוש הזכויות הפנסיוניות שלו. במסגרת הקיבוע, הגמלאי מחליט כיצד הוא ירצה למשוך את כספי הפנסיה והחיסכון הפנסיוני שנצברו, וכן כיצד ינצל את הפטורים ממס שמוענקים לו על הקצבה הפנסיונית.
הטבות מס בעת הפקדה: גמלאים יכולים להמשיך להפקיד כספים לקופות גמל ולקבל על כך הטבות מס, גם לאחר שפרשו. זה יכול להוות אמצעי לחיסכון נוסף לאחר גיל הפרישה, תוך שמירה על נזילות הכספים.
תיקון 190- חשיבות רואה החשבון בתהליך
לרובנו הבנה מעטה בנושא מיסוי, לקראת פרישתנו מעולם העבודה הנחיצות בדמות מסייעת בתחום תכנון הפרישה והניהול הפיננסי הופכת למשמעותית יותר.
פנייה לרואה חשבון תספק לכם את ההגנה המקצועית והתמיכה הבאה:
- מדובר בתחום (תיקון 190) הכולל תקנות וחוקים, נהלים, תהליכים בירוקרטיים מורכבים הנוגעים להטבות מס, קצבאות, ומשיכות הוניות מקופות גמל. רואה חשבון מומחה יכול לעזור לך להבין את החוקים הללו במלואם, ולוודא שאתה מנצל את ההטבות המקסימליות שמגיעות לך.
- תכנון פרישה מדויק ומתאים ליכולות ולצרכים של הפורשים: תהליך קיבוע זכויות דורש החלטות על אופן המשיכה של החיסכון הפנסיוני שלך, תוך שקלול כל ההטבות שמגיעות לך. רואה חשבון יכול לעזור בתכנון אופטימלי של הפרישה שלך, כולל איזון בין קבלת קצבה חודשית לניצול הטבות המס שמציע תיקון 190.
- מניעת טעויות והפחתת סיכונים: טעויות בקיבוע זכויות או בניצול תיקון 190 עלולות לגרום להפסד כספי או לחיוב במס גבוה מהנדרש. רואה חשבון יכול לסייע במניעת טעויות כאלו, לוודא שהכל נעשה לפי החוק, ולהפחית את הסיכון לבעיות מול רשות המיסים בעתיד.
- רואה חשבון טוב ומיומן יחסוך לכם זמן רב והתמודדות מול פקידי מס ובירוקרטיות מתישות.
- ייצוג והופעה בדיונים ברשות המיסים. שימוש בשירותיו של רואה חשבון בעת קיבוע זכויות ובתהליך של תיקון 190 הוא קריטי להבטחת מיצוי ההטבות והזכויות שלכם בצורה האופטימלית ביותר.
יהודה לביא- רואה החשבון שלכם לקראת הפרישה
יהודה לביא פעיל ומוסמך בתחום ראיית החשבון למעלה מעשרים שנים. עיקר פעילותו בחיפה, יחד עם זאת בעידן הדיגיטלי החדש ניתן לספק שירותים רלוונטיים בכל ולכל מקום בארץ.
רואה חשבון יהודה לביא מומחה בתחום "היחיד" ומיצוי זכויותיו: זכויות פרישה, החזרי מס, דוחות מס, ניכויי מס, ליווי היחיד מול קופות הגמל וחברות הביטוח, מיצוי זכויות של פטור, הגשת בקשות לקצבאות לביטוח לאומי ועוד.
לפרטים נוספים פנו לרואה חשבון יהודה לביא לקבלת סיוע ושרות מקצועי. טלפון: 055-5032459