פתיחת תיק לעוסק פטור / מורשה

פתיחת תיק במס הכנסה לעוסק פטור

פתיחת תיק עוסק מורשה – שלבים עיקריים

על פי פקודת מס הכנסה כל אדם המעוניין לפתוח עסק חייב לדווח לרשויות המס במועד שבו נפתח העסק. ברוב המקרים על בעל העסק לדווח על תחילת פעילות עסקית מול שלושת הרשויות: מע"מ, מס הכנסה, ביטוח לאומי.

כיום, חל איסור בארץ להקים פעילות עסקית ללא דיווח לרשויות. אי עמידה בהוראות החוק יכולה לגרור קנסות ואף אישום פלילי. עם זאת, קיימים כמה תיקים שונים שניתן לפתוח, בהתאם לסוג העסק, כאשר לכל אחד המאפיינים שלו.

לכן, במאמר זה נעסוק בסוגי התיקים השונים ובפרט בתיק עוסק מורשה, נציג את השלבים לפתיחת תיק זה ונרחיב על מידע חיוני למעוניינים בפתיחת תיק.

פתיחת תיק במס הכנסה לעוסק פטור / מורשה – מיהו עצמאי?

על פי הוראת הביטוח הלאומי הגדרת עצמאי מסווגת בהתאם למכסת שעות עבודה שבועיות בעסק וכן קריטריונים של הכנסה על פי השכר הממוצע במשק כדלקמן:

  1. מי שעובד בממוצע כ – 20 שעות שבועיות.
  2. מי שהכנסתו החודשית הממוצעת שווה או עולה על 50% מהשכר הממוצע – 6,268 ש"ח (החל מ – -01.01.2024).
  3. מי שהכנסתו החודשית הממוצעת מפעילותו העסקית שווה או עולה על 15% מהשכר הממוצע – 1,880 ש"ח (החל ב-01.01.2024) ועוסק בפעילות עסקית 12 שעות בשבוע בממוצע לפחות.

עוסק פטור לעומת עוסק מורשה

לכל בעל עסק בישראל קיים סיווג לצרכי מס. הסיווג מיוחס לבעל העסק בהתאם לענף המשויך אליו. בעל עסק מסווג כעוסק מורשה או כעוסק פטור על פי הסיווג המקצועי שלו וכן על פי רמת ההשתכרות שלו:

  • עוסק פטור: עסק קטן, שמחזור ההכנסות השנתי שלו אינו עולה על סכום מסוים (הנקבע מדי שנה על ידי רשות המסים). עוסק פטור, כשמו כן הוא, פטור מחובת גביית מע"מ מלקוחותיו. נכון לשנת 2024 הסכום עמד על 120,000 ₪ הכנסות בשנה.
  • עוסק מורשה: עסק בעל מחזור הכנסות שעולה על הסכום השנתי שקבעה רשות המיסים, או עסק מסוג המחויב ברישום כעוסק מורשה ללא קשר למחזור ההכנסות, לדוגמת אדריכל או עורך דין. עוסק מורשה חייב לגבות מע"מ מלקוחותיו ולהעבירו לרשות המיסים.

בנוסף לשני אלו קיימת גם האפשרות להקים חברה בע"מ, אך זו היא ישות משפטית נפרדת, בעלת יישיות משפטית משלה. הקמת חברה כזו כרוכה בהליך רישום מורכב יותר ועלויות גבוהות יותר בהשוואה לפתיחת תיק עוסק מורשה.

תהליך פתיחת עוסק מורשה – שלבים

תהליך פתיחת עוסק מורשה ועוסק פטור כוללים לרב מספר שלבים בירוקרטיים מרכזיים:

  1. פתיחת תיק במע"מ – תחילה יש להקים את העסק מול מע"מ היות והאישור הראשוני להקמת העסק הינו באמצעות תעודת עוסק אשר תאפשר להפיק חשבוניות מס/ קבלות. עם הקמת העסק ידווח העוסק על מחזור פעילותו הצפוי ועל סוג העסק שהוא מקים. לאחר ההודעה למע"מ תופק לעוסק תעודת עוסק – כך שיוכל להפיק חשבוניות מס (עוסק מורשה) וקבלות (עוסק פטור).
  2. פתיחת תיק בביטוח לאומי – את התיק בביטוח הלאומי יש לפתוח לפני הקמתו של העסק בפועל,  זאת בדומה למע"מ ומס הכנסה. לצורך הרישום יש למלא טופס הנקרא "טופס דין וחשבון רב שנתי", ובו יש למלא פרטים אישיים וכן פרטים משלימים על אופי העבודה והיקפה. חשיבותו של טופס "דין וחשבון" הינו כטופס הצהרתי אשר בעקבותיו ייקבע גובה דמי הביטוח אותם יש לשלם לאורך שנת המס.
  3. פתיחת תיק במס הכנסה עוסק מורשה / פטור – פתיחת תיק במס הכנסה לעוסק פטור / מורשה תתרחש רק לאחר פתיחת תיק עוסק במע"מ. לשם כך על הנישום למלא טופס 5329, טופס הדורש פרטים מלאים של בעל העסק ובת או בן זוגו, פרטים על הכנסותיו מעבודתו כשכיר וכן פרטים על עסקו החדש.

חשוב לזכור כי אלו הם השלבים העיקריים עבור פתיחת תיק עוסק פטור במס הכנסה וברשויות, אך עשויים להיות עוד שלבים ו/ או צורך בהנפקת טפסים רלוונטיים נוספים. היות ולהליך פתיחת עוסק פטור וכן פתיחת עוסק מורשה שלבים רבים, חשוב להיעזר באדם המחזיק בידע הנדרש. פנייה לרואה חשבון כבר בשלבים הראשונים תבטיח תהליך חלק ויעיל, ותסייע להניח את היסודות לעסק מצליח.

פתיחת תיק מס הכנסה עוסק מורשה

עוסק מורשה / עוסק פטור פתיחת תיק – דגשים

מלבד להליך פתיחת עוסק מורשה או פטור ישנם כמה דגשים ומושגים החשובים להתנהלות השוטפת מול הרשויות השונות:

  • ניהול פנקסי חשבונות – על פי הוראות פקודת מס הכנסה וחוק מע"מ, חובה על כל בעל עסק ומשלח יד לנהל פנקסי חשבונות, מיד עם תחילת פעילות העסק, לפי הכללים וההוראות שקבע נציב מס הכנסה ובהתאם לסוג העסק או משלח היד. הכללים הקבועים נמצאים בהוראות ניהול פנקסי חשבונות (התשל"ג 1973). יש לרשום כל תקבול ( מזומן, העברה בנקאית, המחאה, המחאה דחויה, מקדמת תשלום, תשלום באפליקציות) בספרי העסק מיידית בעת קבלתו.
  • תשלום מקדמות למס הכנסה – לאחר מילוי טופס 5329 יקבע פקיד השומה בהתאם להצהרתו באם הנישום חייב בתשלום מקדמות מס הכנסה וכן את תדירות תשלומי המקדמות – חד חודשי או דו חודשי בהתאם למחזור הפעילות העסקית.
  • הגשת דוח שנתי – אחת לשנה יגיש הנישום דוח שנתי על פעילותו העסקית וידווח על כל מקורות ההכנסה שלו (בארץ ובחו"ל). במידה והנישום חי בתא משפחתי יהיה עליו לצרף לדיווח את הכנסות בן או בת הזוג. הגשת דוח מס הכנסה עוסק פטור או מורשה לעיתים גם מתאפשרת באופן מקוון, להקלה על התהליך.
  • הצהרת הון – בדרך כלל, לאחר פרק זמן של עד לשנה מיום פתיחת התיק במס הכנסה יידרש הנישום להגיש הצהרת הון – דין וחשבון על נכסים והתחייבויות. זהו דוח שנועד לפרט את כלל נכסיו והתחייבויותיו של הנישום ערב פתיחת עסקו. הצהרת הון הינה מכשיר למדידת דיווחיו השוטפים של הנישום על הכנסותיו. הצהרת ההון הבאה מגיעה לאחר 5-6 שנים ובה ניתן לבצע השוואה על הגידול/קיטון בהון של הנישום לעומת הדוחות השנתיים שהוגשו על ידו.

פתיחת תיקים – עלויות

לתוהים כמה עולה פתיחת תיק עוסק פטור או מורשה – לפתיחה באופן עצמאי אין עלות, כלומר פתיחת תיק אינה כרוכה בתשלום ישיר לרשויות המדינה. עם זאת, לטעויות מסוימות בהגשה עלול להיות מחיר בטווח הארוך, ולכן השקעה בשירותי ייעוץ של איש מקצוע- רואה חשבון מדופלם, היא כמעט תמיד משתלמת.

רו"ח יהודה לביא – הכוונה פיננסית בפתיחת עסקים

פתיחת תיק עוסק מורשה כרוכה בהתמודדות עם בירוקרטיה מורכבת וחוקים רבים. טעות אחת עלולה לגרום לעיכובים, קנסות ואף לסגירת העסק. ליווי מקצועי של רואה חשבון יחסוך לכם זמן, כסף ועוגמת נפש, ויבטיח שהעסק שלכם ייפתח על הצד הטוב ביותר.

רו"ח יהודה לביא מציע שירותי ייעוץ פיננסי וליווי מקצועי לחברות ועסקים. ניסיונו הרב בליווי עסקים בתהליך פתיחת תיקים במוסדות הרלוונטיים, מבטיח לכם תהליך חלק ויעיל.

משרד רו"ח יהודה לביא הוא משרד בוטיק המתמחה במיסוי, בהחזרי מס, בתכנון וייעוץ פרישה, ובפרט במיסוי "היחיד" ובפתיחת תיקים בכל רשויות המס: מס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי וכן בטיפול שוטף לאורך כל השנה – הגדלת/הקטנת מקדמות, תשלומי מקדמות, אישורי ניכוי מס במקור, ייצוג ברשויות המס, דיוני מס וכו'.

מעוניינים בשירותיו של רואה חשבון מקצועי ומנוסה? צרו קשר עוד היום בטלפון – 055-5032459 ותקבלו את השירות המקצועי והמסור ביותר.

צרו קשר

דילוג לתוכן